4Korfball: het nieuwe korfbal voor de E- en F-jeugd

Zoals alles in de wereld verandert, verandert er ook wel eens iets bij korfbal.

– Zo speelden we tot 1991 in 3 vakken!
– Kwam er in 1965 een totaal verbod op verdedigd schieten.
– Werd de rieten mand in 2004 vervangen door de kunststofkorf.
– En startte de Korfbal League in 2005 met de schotklok.

Tijd om in 2014 iets te veranderen…

4korfballlogo-450x347

4Korfball is een nieuwe korfbalvorm voor de jeugd. Hierbij wordt niet meer in 8-tallen gespeeld, maar in 4-tallen. Kinderen staan hierbij niet langer een halve wedstrijd stil terwijl de bal in het andere vak is. De actieve speeltijd gaat van gemiddeld 20 minuten naar 40 minuten per kind. Hierdoor bewegen kinderen bij 4Korfball meer, en komen ze meer aan korfbal toe.

Het idee achter 4Korfball is dat het jeugdkorfbal simpeler, toegankelijker, herkenbaarder en attractiever wordt. In een kleinere ruimte spelen de kinderen snel van doel naar doel, er wordt meer gescoord en iedereen doet mee. Hierdoor ontwikkelen kinderen zich sneller en zullen ze meer (succes)beleving ervaren.

Kinderen willen van nature wel winnen, het is daarom belangrijk dat er in de training en bij wedstrijden focus ligt op het samenspelen, samen ontwikkelen en van elkaar leren.

Met ingang van seizoen 2014-2015 gaat de E- en F-jeugd volgens het 4Korball principe spelen. Voor D tot en met B teams kan er gekozen worden voor 4Korfball of tweevaks korfbal.

De belangrijkste spelregels voor de F-jeugd:

Alle F-jeugd speelt 4Korfball, er zijn geen achttallen meer.
Doel: sneller overspelen, durven overgooien, vrije speler leren vinden, meer schieten, leren ‘hinderen’ in plaats van ‘verdedigen’.
– Wedstrijd van 4×10 minuten speeltijd, bal nummer 3, korfhoogte 2,5 m
– 2 korven in 1 vak van 24×12 meter; het viertal is zowel aanval als verdediging.
– Jongens mogen meisjes hinderen en andersom, wel minimaal 1 meisje per team
– De term verdedigd wordt afgeschaft, kinderen mogen altijd schieten. Er zijn hierdoor meer schotacties, ook van kinderen die normaal moeite hebben om vrij te komen. De ‘verdediger’ zal actiever moeten proberen het schot moeilijk te maken, om de aanvaller echt te hinderen.
– Er geldt een ’10-secondenregel’: elke speler moet binnen 10 seconden de bal overspelen. Kinderen leren hierdoor sneller over te spelen en niet te veel na te denken, maar gewoon te gooien.
– Als een team 3 punten achter staat, mag een ‘superspeler’ ingebracht worden. Het team dat achter staat, bestaat dan tijdelijk uit 5 in plaats van 4 spelers. Er staat hierdoor altijd een kind vrij. Ook op de training is het goed om deze situatie na te bootsen; kinderen leren hierdoor te zien waar de vrije speler staat, en door sneller over te spelen deze situatie ook te benutten. De superspeler verlaat het veld weer als het verschil in score teruggebracht is naar 2 doelpunten.

Link naar video: https://www.youtube.com/watch?v=_J_UYfmPjW4&feature=player_embedded

De belangrijkste spelregels voor de E-jeugd:

Alle E-jeugd speelt 4Korfball, er zijn geen achttallen meer.
Doel: sneller overspelen, durven overgooien, meer acties, minder stilstaan,
– Wedstrijd van 4×10 minuten speeltijd, bal nummer 4, korfhoogte 3 m
– 2 korven in 1 vak van 24×12 meter; het viertal is zowel aanval als verdediging.
– Jongens hinderen jongens, meisjes hinderen meisjes. Elk team bevat minimaal 1 meisje.
– In tegenstelling tot bij de F, geldt bij de E de ‘verdedigd’-regel wel gewoon. De meeste kinderen in de E hebben inmiddels al twee jaar met deze regel gespeeld en deze wordt daarom gehandhaafd. De aanvallende partij zal moeten leren zich vrij te spelen en snel te schieten.
– Er geldt een ’10-secondenregel’: elke speler moet binnen 10 seconden de bal overspelen. Kinderen leren hierdoor sneller over te spelen en niet te veel na te denken, maar gewoon te gooien.

Link naar video: https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Epe2-t_oYMU

De belangrijkste spelregels voor de D-, C- en B-jeugd:

Bij de D-jeugd en ouder is 4Korfball optioneel. Per team wordt de keuze gemaakt voor 4Korfball of het reguliere korfbal in achttallen.
Doel: meer acties, minder stilstaan, meer scores.
– Wedstrijd van 4×10 minuten speeltijd, balgrootte en korfhoogte gelijk aan regulier korfbal
– 2 korven in 1 vak van 24×12 meter; het viertal is zowel aanval als verdediging.
– Wisselen tijdens time out en rust. Wissel en terugwisselen is onbeperkt
– Er geldt een ’10-secondenregel’: elke speler moet binnen 10 seconden de bal overspelen. Spelers leren hierdoor sneller over te spelen en niet te veel na te denken, maar gewoon te gooien.
– Verder blijven de reguliere spelregels van toepassing

4Korfball bij Klimop

Hoe 4Korfball bij de jeugd van Klimop toegepast gaat worden, is nog niet volledig bekend. De komende weken zal er gekeken worden hoe de teams er komend seizoen uit komen zien.

Comments are currently closed.